Photography by Christopher Stark

Built around 1891, this 2641-square-feet Stick Style Victorian home in San Francisco’s Noe Valley neighborhood was in rough shape – both the house and the private area behind it, which was overgrown with vines and bushes.  

The house required a down-to-the-studs renovation and expansion. Infill Studio (formerly Urbn Ventures) chose LaCantina aluminum folding doors to transform the rear elevation, extend the adjacent rooms, and open the home to the outdoors on every level.

LOCATION
San Francisco, California

BUILDING DESIGN
Infill Studio

ARCHITECT
MacCracken Architects

CONTRACTOR
Art of Construction

BUILDING TYPE
Single-Family Residential

PRODUCTS USED
LaCantina Aluminum Foldong Doors - 3-Panel, 4-Panel, and 5-Panel

AWARDS
Best of LaCantina 2017 for Best Urban Residential


Photography by Christopher Stark

Air conditioning did not make sense for the renovated home, given San Francisco’s mild climate. Instead, Infill Studio added three different LaCantina folding door systems – one on each level of the home – to provide natural ventilation and temperature control. This gave the owners flexibility to leave the upper-floor systems open slightly to let warm air out over the course of the day or open them completely to cool things off rapidly upon returning home.

The aluminum folding systems’ narrow stiles and custom colors added a contemporary aesthetic that worked harmoniously with the home’s historic architectural features. Custom sizing enabled a consistent panel width from opening to opening within the constraints of the new floor plan and the overall site.


Photography by Christopher Stark

The ground-floor LaCantina folding system features three panels that fold to the right plus a matching panel door that swings open to the left for easy access. This versatile door system connects the home’s private gym to a beautifully minimalist paved patio area enhanced with a fire feature, moveable seating, and a spa tub.

The largest of the three systems, a 5-panel folding door system spanning 15 feet, opens the first floor living area to the city’s beautifully temperate breezes.

Finally, a 3-panel system on the second floor welcomes fresh air and broad cityscape views to the bedroom area.