Photography by Jeremy Bittermann Photography

Located in Dundee, Oregon, in the heart of Oregon Wine Country, the Day Wines project was built out of a former 11,700 square-feet vitamin factory with an adjacent gravel parking lot. This old vitamin factory off Hwy 99 was transformed into a state-of-the-art commercial natural winemaking facility and tasting room with a courtyard for Day Wines and 10 other area winemakers. The design of the architecture and landscape was inspired by Day Wines owner and natural winemaker Brianne Day.

LOCATION
Dundee, Oregon

ARCHITECT
Fieldwork Design & Architecture

CONTRACTOR
John Mead, Cellar Ridge Construction

STRUCTURAL ENGINEERING
Michael Munzing, Munzing Structural Engineering

LANDSCAPING
Lauren Hall-Behrens, Lilyvilla Gardens

BUILDING TYPE
Commercial

PRODUCTS USED
Aluminum Thermally Controlled Multi-Slide, Aluminum Thermally Controlled Swing Door

AWARDS
Best of LaCantina 2019 for Best Commercial


Photography by Jeremy Bittermann Photography

By incorporating Day Wines’ winemaking philosophy, Fieldwork Design & Architecture created a unique building architecture that blended natural materials with open spaces. The linearity of the architecture and landscape were inspired by vineyard planting. These linear elements carry from the courtyard through the cedar clad tasting room.


Photography by Jeremy Bittermann Photography

In addition to finding inspiration in Day Wines’ philosophy of working with organic and biodynamic vineyards, other design elements were derived from nature. The copper clad tasting bar is accompanied by custom copper ceiling lights and bottle displays. The entire design reflects a combination of minimalism and the winemaking process. The tasting room features large floor-to-ceiling Aluminum Thermally Controlled Multi-Slide doors from LaCantina. This door system slides away to allow the tasting room to flow seamlessly into the courtyard. Just like natural wine, the facility is about the connection to place and nature.


Photography by Jeremy Bittermann Photography

The courtyard and walkway feature a covered loggia and vertical cedar screen. These elements were created to resemble an unfolded wine barrel and beautifully enclose the courtyard to create a serene gathering space. They also mitigate the noise from the nearby highway while maximizing the view of the vineyards in the distance. The seamless integration of the tasting room with the courtyard melds two spaces into one. The minimal design and use of natural materials enhance the overall look of the structure without obstructing the view of the vineyard. This architectural design allows ample amounts of natural light to flow throughout the Day Wines facility.


Photography by Jeremy Bittermann Photography

The copper clad tasting bar and custom bottle display allow the natural materials, the wine, and the views to be the focal points of the facility. The LaCantina Aluminum Thermally Controlled Swing Door and Multi-Slide System allowed architects to create design consistency throughout the property.